Algemeen
Het takenpakket van gemeenten is breed. Deze taken worden niet altijd door de eigen ambtelijke organisatie van de gemeenten uitgevoerd, maar ook door andere organisaties. In dit kader heeft Vught een relatie met verbonden partijen.
Verbonden partijen zijn rechtspersonen waarmee de gemeente een bestuurlijke én financiële band heeft. Van een bestuurlijk belang is sprake indien de gemeente rechtstreeks invloed heeft op de besluitvorming binnen de verbonden partij. Een financieel belang is aan de orde als de gemeente financieel kan worden aangesproken wegens het functioneren van de verbonden partij of wanneer de gemeente geld kan kwijtraken bij een faillissement van een verbonden partij.
Verbonden partijen zijn in toenemende mate van belang voor het realiseren van de doelstellingen van gemeenten en provincies en dus is van belang dat de verbonden partijen financieel gezond zijn en blijven. Immers, met de verbonden partijen worden bestuurlijke en financiële banden onderhouden, met alle risico’s van dien.
Hieronder wordt een tabel gepresenteerd met de verbonden partijen onderverdeeld in:
- Gemeenschappelijke regelingen.
- Vennootschappen en Coöperaties.
- Stichtingen en Verenigingen.
- Overige verbonden partijen.
Per partij wordt kort de visie en het beleid van de betreffende partij en het bestuurlijk en financiële belang van de gemeente aangegeven.
Over het beleid in algemene zin kan per categorie van verbinding het volgende worden opgemerkt.
Gemeenschappelijke regelingen
Vught participeert in enkele gemeenschappelijke regelingen tussen gemeenten. Daarbij hebben de deelnemende gemeenten een gezamenlijk belang. Het gaat om regionale beleidsontwikkeling en beleidsafstemming, en/of om uitvoerende taken die beter op regionaal niveau georganiseerd kunnen worden.
Stichtingen
Er is een tijd geweest dat de gemeente was vertegenwoordigd in besturen van veel partijen met wie zij een subsidierelatie had. Die lijn is bewust verlaten in het belang van een objectieve opstelling ten opzichte van een dergelijke partij en een ongebonden beoordeling van het maatschappelijk nut ervan. Waar de gemeente nu nog vertegenwoordigd is in stichtingsbesturen gaat het om stichtingen waarin de gemeente bewust een actieve rol wil spelen.
Toelichting op de financiële informatie
Solvabiliteit
De solvabiliteit is een graadmeter voor de mate waarin de verbonden partij met eigen middelen is gefinancierd en daardoor in staat is om ondernemingsrisico's op te vangen. Hoe hoger de solvabiliteit is, des te minder is de verbonden partij afhankelijk van externe vermogensverschaffers.
Een gezonde solvabiliteit ligt boven de 20%.
In de opgave verbonden partijen is de solvabiliteit als volgt berekend:
Solvabiliteit = Eigen vermogen ⁄ Totaal vermogen (eigen vermogen + vreemd vermogen)
Eigen vermogen
De algemene en bestemmingsreserves. Het eigen vermogen wordt opgevat als de financiële buffer voor het opvangen van ondernemingsrisico's.
Vreemd vermogen
De voorzieningen, de langlopende en kortlopende schulden en de overlopende passiva.