Algemeen
Op het gebied van energie en klimaat wordt gewerkt met de Nota Energie en Klimaat Vught 2022-2030. In deze paragraaf wordt de stand van zaken uiteengezet van de concrete acties die in het uitvoeringsplan 2024 van de Nota zijn opgenomen.
Beleid grootschalige energie opwek
In 2023 is het PlanMER uitgevoerd. De zoekgebieden voor zon- en windenergie zijn onderzocht naar potentie en haalbaarheid voor de opwek van grootschalige energie. Hieruit zijn ontwikkellocaties gekomen binnen de zoekgebieden. De gemeenteraad maakt begin 2024 een keuze over welke locatie(s) in 2024 word(t)(en) opengesteld voor ontwikkeling. Daarna wordt dan ook toegewerkt naar ontwikkeling van deze locatie(s). Door ontwikkeling hiervan, wordt bijgedragen aan de doelstelling om in 2030 0,05TWh op te wekken in Vught, als onderdeel van de RES opgave in Noordoost-Brabant. De ambitie is om zoveel mogelijk zon op dak te leggen en zo min mogelijk op land. Indien geschikt, worden grote (bedrijfs)daken belegd met zonnepanelen voor de opwek van grootschalige energie. In 2023 is een technisch onderzoek gedaan naar de potentie voor zon op grote daken. In 2024 wordt met eigenaren van grote daken het gesprek aangegaan. Indien technisch mogelijk en bij toestemming wordt het dak belegd met zonnepanelen. Bij de ontwikkeling en exploitatie van grootschalige energie opwek, wordt gestreefd naar zoveel mogelijk lokaal eigendom.
Regionale Energiestrategie
Vught werkt aan beleid voor grootschalige energie opwek. Dit doen we ook om bij te dragen aan de regionale RES opgave van regio Noordoost-Brabant. Ook werkt gemeente Vught actief mee aan de RES NOB door deelname aan het programmateam en de samenwerking binnen het regionale uitvoeringsplatform.
Warmte Transitievisie
In 2024 wordt gestart met het uitvoeren van de uitvoeringsplannen Loyola e.o. en Helvoirt. Ook worden voor twee wijken uitvoeringsplannen opgesteld en wordt gestart met een plan voor een derde wijk. Hiervoor worden op moment van schrijven gesprekken gevoerd met de energiecoöperaties en woningcorporaties. Om deze plannen op te stellen en de uitvoeringsplannen van Loyola e.o. en Helvoirt uit te voeren wordt gebruik gemaakt van het in 2022 beschikbaar gestelde jaarlijkse budget van de raad en CDOKE (Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid)
gelden die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld. Er worden twee gemeentelijke gebouwen verduurzaamd: de Milieustraa/Kringloopwinkel en JC Elzenburg. Hiervoor worden de CDOKE gelden ingezet die we van het Rijk hebben ontvangen. In 2022 en 2023 hebben we drie keer Rijksgeld ontvangen met een SPUK regeling voor energiearmoede. Ook in 2024 worden inwoners met energiearmoede geholpen met deze middelen.
Klimaatadaptatie
In 2024 wordt het aantal bomen binnen de gemeente vergroot. Dat is het gevolg van de moties ‘Meer bomen in de openbare ruimte’ en ‘Boomaanplant in het buitengebied’. De motie meer bomen in de openbare ruimte versnelt de actie om zoveel mogelijk nieuwe bomen te planten. Voor uitvoering van de motie voor meer bomen in het buitengebied zijn vijf mogelijke locaties voor de realisatie van bomenaanplant. We stellen een bomenkansenkaart op voor de drie kernen uit het uitvoeringsprogramma. Verder gaan we aan de slag met de acties omschreven in de Groenvisie en het omvormen naar een klimaatadaptieve wijze van het beheren van het openbaar groen.
Energie- en klimaat loket
Inwoners kunnen ook in 2024 naast het digitale energieloket, terecht bij het fysieke energie- en klimaatloket aan het Moleneindplein. Hier kunnen zij terecht voor vragen en ondersteuning met betrekking tot energiebesparing en het vergroenen van hun tuin en (woon)perceel. Bedrijven kunnen op dit moment terecht bij het zakelijk digitale energieloket voor advies over energiebesparing, subsidies, leningen en leveranciers voor producten of diensten om hun bedrijfspand te verbouwen. Daarnaast wordt gekeken hoe het fysieke energieloket aan het Moleneindplein ook voor vragen vanuit bedrijven ingezet kan worden.
Losse activiteiten
Naast dat er themagericht wordt gewerkt, zijn er ook projecten en andere activiteiten waarmee we bijdragen aan doelstellingen uit het coalitieakkoord. Zo kunnen de energiecoöperaties elk jaar subsidie aanvragen om de bedrijfsvoering voort te zetten en om inwoners te helpen met energiebesparing. Het jaarlijks terugkerende festival Futura financiert de gemeente ook mee. De gemeente neemt actief deel aan dit festival.