Paragrafen

Openbaarheidsparagraaf

De Wet open overheid (Woo) is op 1 mei 2022 deels in werking getreden. In de Woo is aandacht voor de passieve openbaarheid (de Woo verzoeken), de actieve openbaarheid en het onderdeel informatiehuishouding op orde. De verplichtingen rondom de actieve openbaarmaking gaan op een later tijdstip in. Dit zal naar verwachting vanaf 2024 gefaseerd gebeuren bij koninklijk besluit.

Voor wat betreft de passieve openbaarmaking werken we met een Woo-coördinator. Deze registreert de Woo-verzoeken en zet deze uit in de organisatie, coördineert de afhandeling van Woo-verzoeken binnen de gemeente en bewaakt de termijnen zoals deze in de Woo gesteld zijn.
Het doel is om ook in 2024 de Woo verzoeken binnen de daarvoor gestelde wettelijke termijnen af te handelen.

In de Woo is opgenomen dat er een centrale infrastructuur komt waarop alle bestuursorganen verplicht aansluiten om documenten uit de in de wet genoemde informatiecategorieën te publiceren. De bedoeling was dus dat alle bestuursorganen de openbaar te maken documenten zouden plaatsen op dit Platform Open Overheids Informatie (PLOOI).
Het idee hierachter was dat via dit platform, onderdeel van de Wet open overheid, uiteindelijk alle openbare overheidsinformatie voor iedereen vindbaar en doorzoekbaar moest worden.

Eind 2022 heeft het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) geadviseerd om de ontwikkeling van PLOOI in de oorspronkelijke vorm (centrale opslag, aanleverloket, API) stop te zetten. De minister van BZK heeft besloten dit advies over te nemen.
Er is besloten om te investeren in de ontwikkeling van een eenvoudige variant. Inmiddels is deze variant (deels) opgeleverd. Het gaat hier om de zogenaamde Woo-index. Het is echter niet meer mogelijk om hier de openbaar te maken informatie op te plaatsen, het gaat alleen om verwijzingen naar elders gepubliceerde informatie.

Gevolg van dit besluit is dat alle gemeenten nu zelf een methode moeten vinden om hun informatie actief openbaar te maken. Vervolgens zal er dan een verwijzing naar (in) het nieuwe platform opgenomen moeten worden.

Intern is aangegeven dat onze website niet geschikt is om daarop grote hoeveelheden (toegankelijke) informatie op te nemen. Het gaat dan om het plaatsen van grote hoeveelheden data, de doorzoekbaarheid van deze data en uitdagingen op het gebied van de digitale toegankelijkheid.
Dit betekent dat we een andere omgeving moeten vinden waarop we onze actief openbaar te maken informatiecategorieën kunnen publiceren. Op dit moment ontstaan er landelijk initiatieven op het gebied van het openbaar maken van informatie. Dit staat vaak nog in de kinderschoenen. We volgen deze ontwikkelingen.
Het doel is om in 2024 een keuze te maken over waar we onze actief openbaar te maken informatie op een veilige en duurzame wijze kunnen gaan opslaan en publiceren.

Naast de actieve openbaarmaking verplicht de Woo gemeenten om de informatiehuishouding op orde te brengen en hun digitale overheidsinformatie duurzaam toegankelijk te maken en te houden. De bepaling uit de Archiefwet dat gemeenten documenten in een goede, geordende en toegankelijke staat moeten bewaren, wordt herhaald in de Woo. Vught beschikt over een actueel, compleet en logisch samenhangend overzicht van de aanwezige informatie. Dit overzicht ligt vast in de applicatie i-Navigator. De kern van deze applicatie is een model Documentair Structuur Plan (DSP) speciaal voor gemeenten, met daarin een overzicht van alle zaaktypen/processen die de gemeente uitvoert. Dit DSP is de basis voor de inrichting van ons zaaksysteem.
In 2024 gaat het team informatievoorziening verder om in samenwerking met de vakafdelingen / proceseigenaren informatiebeheerplannen op te stellen.

Jaarlijks, tot en met 2026, ontvangt de gemeente vanuit het rijk budgetten voor de implementatie van de Woo. Deze middelen zijn ingezet voor de aanstelling van een administratief juridisch medewerker die zich onder andere bezighoudt met de uitvoerende taken op het gebied van de actieve openbaarmaking. Het gaat hier dan om het anonimiseren van stukken, het verder gereed maken voor publicatie en het plaatsen van de verwijzingen in de Woo-index (Woo redacteur). Naar verwachting zal een deel van de middelen ingezet gaan worden voor de inrichting, of aansluiting, van of op een publicatieplatform.

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2023 12:42:00 met de export van 11/03/2023 12:29:55